Menu

Συχνές ερωτήσεις

ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ: ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Είναι κληρονομική η μυασθένεια;

Όχι, αλλά υπάρχουν κάποιοι κληρονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Στη χειρότερη περίπτωση, οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής από τη νόσο από 1 στις 10.000 στη 1 στις 2.000. Επομένως είναι πολυ σπάνιο να βρεθούν δυο ασθενείς στην ίδια οικογένεια, αλλά πολλοί έχουν κάποιο συγγενή με ένα άλλο αυτοάνοσο νόσημα, όπως ο νεανικός διαβήτης. Υπάρχουν επίσης σπάνιες κληρονομικές (συγγενείς) μυασθένειες που δεν προκαλούνται από επίθεση αντισωμάτων και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Περισσότερα

Τι προβλέπεται για το μέλλον;

Οι προοπτικές για τους ασθενείς με μυασθένεια έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, ενώ τα επίπεδα θνησιμότητας είναι σχεδόν μηδενικά. Ως αποτέλεσμα, η μυασθένεια δεν είναι πια «βαριά».

Περισσότερα

Πως αντιμετωπίζεται η μυασθένεια;

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Δείτε πρώτα την θετική πλευρά:

  • Η μυασθένεια μπορεί να τεθεί σχεδόν πάντα υπό πλήρη έλεγχο και οι περισσότεροι ασθενείς ζουν μια κανονική ζωή. Ελάχιστοι ασθενείς που πάσχουν από μυασθένεια πεθαίνουν.
  • 0ι θεραπείες για τη μυασθένεια είναι πιο αποτελεσματικές από ό,τι οι θεραπείες για πολλά άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Δεν είναι τόσο επώδυνες και υπάρχουν λιγότερες σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
  • Οι θεραπείες αυτές βελτιώνονται συνεχώς. Προσπαθούμε, με τη βοήθεια σας, να συνεχίσουμε.
  • Κάθε ασθενής με μυασθένεια πρέπει να φροντίζει τον εαυτό του και να βρει το δικό του τρόπο να διατηρήσει την ασθένεια του σε σταθερό επίπεδο. Προσπαθήστε να μην αφήσετε την ασθένεια να επηρεάσει τη ζωή σας.

Περισσότερα

Πως θεραπεύεται η μυασθένεια;

1. Τόνωση της νευρομυϊκής λειτουργίας
Γίνεται κυρίως με πυριδοσιιγμίνη ή νεοσιιγμίνη. Αυτά τα φάρμακα πρώτης γραμμής μπλοκάρουν την ακετυλοχολινεστεράση, έτσι ώστε η ακετυλοχολίνη να διατηρείται περισσότερο και να έχει περισσότερες πιθανότητες να ενεργοποιήσει το μυ. Τα φάρμακα αυτά ενισχύουν απλώς τη μυϊκή σύσπαση. Πολλοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν κάτι περισσότερο για την καταπολέμηση της υποκρυπτόμενης αντίδρασης των αντισωμάτων (βλ. παρακάτω).

Περισσότερα

Πώς γίνεται η διάγνωση της μυασθένειας;

Κλινική εξέταση
Η μυασθένεια μπορεί να διαγνωστεί με βάση το ιστορικό και τη μυϊκή αδυναμία του ασθενή, που συνήθως είναι εμφανής κατά την εξέταση. Παρόλα αυτά, σε ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο με τον έλεγχο των μυϊκών αντιδράσεων, π.χ. το σήκωμα των ώμων ή το κοίταγμα προς τα πάνω (για 1 λεπτό περίπου) που προκαλεί βλεφαρόπτωση. Επειδή η μυασθένεια είναι σπάνια ασθένεια με διακυμάνσεις, η διάγνωση δε γίνεται εύκολα, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Περισσότερα